Japanse Meisjes

foto's
Firma DRAAK
persberichten
speellijst

Iedereen verlangt er wel eens naar om even iemand anders zijn, toch? Performers Nick Bos en Mathieu Wijdeven verlaten hun lichaam, de Westerse cultuur, tradities en gender en wisselen die in voor een vrouwelijke Japanse identiteit.

Met videoprojecties en een zelfgemaakte pop up decor van karton creëren de jongens een magische Anime wereld waarin zij het Japanse meisje in eenieder ontketenen. Een kortstondige alternatieve werkelijkheid waaruit we een klein beetje veranderd terugkeren naar ons gewone bestaan.

Biografie Firma Draak is een jong en ondernemend performance collectief dat beeldend theater maakt. Nick Bos en Mathieu Wijdeven bundelden na hun afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht hun krachten en ontwikkelden een eigen theatrale stijl en unieke kijk op de wereld . Ze maakten en speelden onder meer Ultimate Cube, Cube to.., Ro-Bot en NXT LVl.

 Credits

Concept & spel: Mathieu Wijdeven, Nick Bos

Ervaringsdeskundige: Jija Sohn

Regie: Eva Line de Boer

Dramaturgie: Pol Eggermont

Decor: Reynoud van der Molen

Techniek: Jamie Barson

Productie: Jara Enkelaar

Publiciteit: Anil Jagdewsing

Zakelijk Directeur: Wilma Kuite

 

PERSBERICHTEN

Op verschillende niveaus is het kruipen in de huid van iemand anders aanwezig. Firma DRAAK onderzoekt het fenomeen waar de mens mee lijkt doordrenkt. Het lichaam als verlengstuk van je innerlijke identiteit. Wat straal je uit? Klopt de buitenkant met de binnenkant? Hoe zit dat bij transgenders? Of Gothics? Met thema’s als ‘identiteit’ en ‘gender’ op onze stoep is dit onderwerp actueler dan ooit. In de performance voorstelling ‘Japanse Meisjes’ ondergaan de twee performers Nick Bos en Mathieu Wijdeven een gedaantewisseling en nemen zij een andere identiteit aan. Zij verlaten hun lichaam, de Westerse cultuur, tradities en gender en wisselen die in voor een vrouwelijke Japanse identiteit.

Identiteit ontstaat bij de geboorte, maar ontwikkelt zich het hele mensenleven. Je kleden en je vrienden kiezen geeft je enigszins de kans jezelf te uiten zoals je je van binnen voelt. Maar er zijn ook dingen waar je vaster aan zit, zoals je geslacht en je afkomst. Toch gaat Firma DRAAK deze moeilijkheidsgraad aan in hun onderzoek en de uiteindelijke voorstelling. In de performance voorstelling ‘Japanse Meisjes’ doorlopen Nick en Mathieu van Firma DRAAK een volledige transformatie en stappen zij in de huid van twee Japanse meisjes. Of misschien hetzelfde Japanse meisje? Het wordt een fysieke uitdaging voor de twee performers.

Nick en Mathieu worden tijdens het vooronderzoek van het project Japanse Meisjes geholpen door Jija Sohn, zij is geboren in Japan en is voor haar dansopleiding naar Nederland gekomen. Zij is onlangs afgestudeerd en maakt onder haar eigen naam dansperformances.

SPEELLIJST