Simon Allemeersch

speellijst
in de pers

Simon Allemeersch (België, 1980) is kunstenaar en theatermaker met een grote interesse in sociaal-artistieke projecten. Hij volgde de regieopleiding aan het RITS in Brussel.

In 2006 won hij de prijs voor Jong Theater op het festival Theater Aan Zee in Oostende met de voorstelling Marre de Boire. Samen met Giovanni Barcella en Nicolas Delalieux maakte hij daarop De bokser en de dood (2007). Naast een onderzoeksperiode bij CAMPO (Reis naar het middelpunt der aarde, 2008-2009) zet hij zijn werk voort binnen de Antwerpse kunstenwerkplaats Scheld’apen.

Samen met Jozef Wouters, Bart Capelle, Giovanni Barcella en Jeroen Van Herzeele maakt hij vervolgens de voorstelling Silence Fini (2009), en daarna in samenwerking met Barbara Claes, Stefanie Claes, Giovanni Barcella en Jeroen Van Herzeele Het fantastische leven van de heilige Sint Christoffel zoals samengevat in twaalf taferelen en drie liederen (De Werf, 2012), een voorstelling die geselecteerd werd voor TF 2012, het Nederlands theaterfestival en Circuit X en bekroond werd met de Roel Verniersprijs.|

In december 2010 neemt Simon zijn intrek in een sociaal woonblok in de Gentse wijk Rabot. Twee jaar lang heeft hij hier zijn persoonlijk atelier. De wijk, die langzaamaan leegloopt omdat de woontorens in de toekomst worden afgebroken, vormt de inspiratie voor RABOT 4-358: een documentaire voorstelling, expo en boek. Hij hield in die tijd ook een blog bij over zijn belevenissen.

In de zomer van 2014 start een nieuw project: Het Fioretti project, waarin zeven Vlaamse theatermakers en musici de wereld zullen verkennen van de kinderpsychiatrie.