Johannes Bellinkx

Framing
speellijst
in de pers

Johannes Bellinkx (Belgie, 1978) studeerde in 2013 af aan de Mime Opleiding van de Amsterdamse Theaterschool. Hij was toen al sociaal geograaf en werkte voor verschillende succesvolle kunstenaars in Nederland en daarbuiten. In 2007 kwam hij als performer en bouwer bij Theater TUIG (waarmee hij nog steeds internationaal tourt) en in 2013 speelde hij bij Theatergroep WAK.


Sinds 2012 ontwikkelt Bellinkx zijn eigen werk als maker. Bellinkx kiest in zijn werk radicaal voor het concept en zoekt er vervolgens de disciplines bij die het meest geschikt zijn. Zijn werk is beeldend en gaat altijd een verbinding aan met ruimte zowel binnen als buiten.

In 2014 maakte Bellinkx deel uit van het talentontwikkelingsprogramma Atelier Oerol/Over het IJ festival. Hij ontwikkelde daarvoor een pilot die uitmondde in zijn eerste grotere project Framing. Dit project kwam in nauwe samenwerking met beeldend kunstenaar en performer Thijs Wieman tot stand. Deze voorstelling stond in de zomer van 2015 op het Oerol festival op Terschelling en in Amsterdam op het Over Het IJ Festival.

Framing is door het Oerol festival voorgedragen bij het internationaal netwerk voor Europese buitenfestivals IN-SITU. Hierdoor genoot het werk ook ruime internationale belangstelling.

Naast zijn werk als maker is Bellinkx ook werkzaam als performer of regisseur in opdracht van anderen. Zo speelde hij bij het Ro theater, bij Gienke Deuten en deed de eindregie van de performance Knooppunt van Merel Kamp. Regelmatig wordt Bellinkx gevraagd om studenten te begeleiden of om les te geven.

In 2015 is Bellinkx door DasArts, Over het IJ festival en stichting NDSM bij het Amsterdams Fonds voor de Kunsten voorgedragen als veelbelovend talent. Hij heeft hiervoor een residency en een stipendium aangeboden gekregen in het kader van de 3package deal. Het onderzoek wat hij gedurende 2015 en 2016 uitvoert richt zich op de openbare ruimte in Amsterdam Noord en hoe hij zich als kunstenaar verhoudt tot zijn achtergrond als sociaal geograaf.

In 2016-2017 maakt Bellinkx een kleine voorstelling ism de Karavaan in de Wieringermeer in Noord-Holland.

Voor de kunstenplan periode 2017-2020 zal Bellinkx voorstellingen maken bij het nieuwe productiehuis SoAp en bij de productiekern Feikes Huis.