Het Fioretti Project

foto's
Lucinda Ra
speellijst

Zeven theatermakers en muzikanten, namen tijdelijk hun intrek in Fioretti, de kinderafdeling van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent. De kinderen en jongeren die er verblijven, kampen met een combinatie van een mentale beperking en psychische problematiek, vaak gerelateerd aan moeilijke thuissituaties.

De makers namen materiaal mee naar Fioretti. Fantasieën van robots, van monsters en archetypische figuren die tijdens het carnaval opduiken in de volkse mythologie in heel Europa. Het Fioretti Project verbindt dit materiaal met de context van de kinderpsychiatrie. Dan ontstaan vragen als: Wat is beschaving? Wat is wild? Wanneer is een kind een wild kind? Waarom zou de buitenwereld een probleem hebben met deze kinderen? Wat zijn hùn angsten? Wat is angst en wat helpt daartegen?


De voorstelling wordt een muzikaal en documentair verhaal vol figuren, objecten en uitbundige kostuums. Een verhaal dat ligt tussen de realiteit van een afdeling psychiatrie én de fantasie van jongeren en makers.
 Het Fioretti Project is een voorstelling van Lucinda Ra. Lucinda Ra bestaat uit Barbara Claes, Jeroen van Herzeele, Simon Allemeersch, Stefanie Claes, Giovanni Barcella, Maarten de Vrieze, Bart Capelle en Brigitte Mys. Lucinda Ra is een gelegenheidscollectief. Lucinda Ra heeft een verleden van lijmverslaving maar een gouden toekomst.

Focus Knack: "Met al dat bont materiaal werd een eclectische voorstelling gebouwd, steunend op de meesterlijk melodieuze flow van Barcella en Van Herzeele die vooral verantwoordelijk zijn voor een magische start en een wonderlijke landing. Wat daartussen gebeurt, is te gek, te schoon en soms te ongrijpbaar om te verklappen." *** Lees hier de hele recensie.

Cobra: "Ze maakten er een kleurrijke, chaotische voorstelling van die op een heel eigen manier hun ervaringen deelt. Geen emotionele reis door de geschiedenis en problemen van de kinderen, maar wel een wandeling op de dunne lijn tussen ziek – gezond, wild – braaf, normaal – abnormaal." **** Lees hier de hele recensie.

 


Credits
Makers: Simon Allemeersch, Barbara Claes, Stefanie Claes, Maarten de Vrieze
Muzikanten: Jeroen Van Herzeele, Giovanni Barcella
Dramaturgie: Bart Capelle
Technisch ontwerp: Frédéric Aelterman
Affichebeeld: Stefanie Claes
Productie: Lucinda Ra & Kunstencentrum De Werf (Brugge) i.s.m. Feikes Huis (Amsterdam), Kunstencentrum Vooruit (Gent), Kunstenwerkplaats Het Bos (Antwerpen) en KC Buda (Kortrijk).

Lucinda Ra & De Werf (Brugge) i.s.m. Feikes Huis (Amsterdam), Kunstencentrum Vooruit (Gent) en Kunstenwerkplaats Het Bos (Antwerpen).

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. In coproductie met de kinderen, jongeren en het personeel van Fioretti.

Speelperiode: 2015/2016 & 2016/2017

Meer informatie
Meer informatie over de voorstelling vindt u op de website van Vincent Company. Heeft u interesse in het boeken van deze voorstelling? Neemt u dan contact op met Vincent Van den Bossche van Vincent Company: info@vincentcompany.be of bel +32 (0) 486 38 39 55.

 

SPEELLIJST