Japanse Meisjes

foto's
Firma DRAAK
persberichten
speellijst

Twee Nederlandse jongens willen het eigenlijk allemaal anders. Ze willen zorgeloos dansen en zingen als de meisjes uit de Idol clips, sterk zijn als de heldinnen uit een Anime film en de focus hebben van een Japanse zenmeester.

In een ultieme poging hun bestaande identiteit te overstijgen, reiken de performers Nick Bos en Mathieu Wijdeven naar wat het verst van hen af ligt. Een tegenovergestelde wereld en gender. Hier liggen schaamte, aannames en onbegrip op de loer.

Met kleurrijke projecties, zelf gecomponeerde soundscapes en levensgrote kartonnen origami creëren ze hun eigen magische theatrale Anime. Maar wat vinden ze daar? Wat kan een onmogelijke poging om Japanse Meisjes te worden in hemelsnaam opleveren? Kunnen zij überhaupt in die wereld vol projecties een kern van waarheid voor zichzelf vinden?

Een gloednieuw hedendaags intercontinentale-cultureclash-live-Anime epos!

Firma DRAAK is het performance collectief van Nick Bos en Mathieu Wijdeven en maakt beeldend fysiek theater over de wereld van vandaag in de beeldtaal van vandaag. Voor hun voorstellingen halen ze hun inspiratie uit de wereld van virtual reality,  Science Fiction, strips, games, Netflix, Youtube en Cosplay. Voor elke voorstelling gaan ze op zoek naar een nieuwe manier van fysiek en visueel vertellen en scheppen telkens een nieuw mini-universum op het toneel. Ze maakten en speelden onder meer Ultimate Cube, Cube to.., Ro-Bot en NXT LVl

Credits 
Concept, spel & vormgeving: Mathieu Wijdeven & Nick Bos 
Eindregie: Eva Line de Boer 
Geluidsontwerp: Tommy Ventevogel 
Kostuums: TerrorKittens 
Bewegingsadvies: Jija Sohn 
Dramaturgie: Pol Eggermont 

Videomontage: Huig van den Hoofdakker
Techniek & lichtontwerp: Jamie Barson

Productie: Jara Enkelaar 
Publiciteit: Anil Jagdewsing 
Zakelijk Directeur: Wilma Kuite 
Met dank aan: Steef de Jong, Ellis van Maarseveen, Huis Utrecht, Hotel Modern, HNT 

PERSBERICHTEN

Op verschillende niveaus is het kruipen in de huid van iemand anders aanwezig. Firma DRAAK onderzoekt het fenomeen waar de mens mee lijkt doordrenkt. Het lichaam als verlengstuk van je innerlijke identiteit. Wat straal je uit? Klopt de buitenkant met de binnenkant? Hoe zit dat bij transgenders? Of Gothics? Met thema’s als ‘identiteit’ en ‘gender’ op onze stoep is dit onderwerp actueler dan ooit. In de performance voorstelling ‘Japanse Meisjes’ ondergaan de twee performers Nick Bos en Mathieu Wijdeven een gedaantewisseling en nemen zij een andere identiteit aan. Zij verlaten hun lichaam, de Westerse cultuur, tradities en gender en wisselen die in voor een vrouwelijke Japanse identiteit.

Identiteit ontstaat bij de geboorte, maar ontwikkelt zich het hele mensenleven. Je kleden en je vrienden kiezen geeft je enigszins de kans jezelf te uiten zoals je je van binnen voelt. Maar er zijn ook dingen waar je vaster aan zit, zoals je geslacht en je afkomst. Toch gaat Firma DRAAK deze moeilijkheidsgraad aan in hun onderzoek en de uiteindelijke voorstelling. In de performance voorstelling ‘Japanse Meisjes’ doorlopen Nick en Mathieu van Firma DRAAK een volledige transformatie en stappen zij in de huid van twee Japanse meisjes. Of misschien hetzelfde Japanse meisje? Het wordt een fysieke uitdaging voor de twee performers.

Nick en Mathieu worden tijdens het vooronderzoek van het project Japanse Meisjes geholpen door Jija Sohn, zij is geboren in Japan en is voor haar dansopleiding naar Nederland gekomen. Zij is onlangs afgestudeerd en maakt onder haar eigen naam dansperformances.

SPEELLIJST

za 26 oktober 2019

Chassé Theater, Breda


wo 6 november 2019

Theater Kikker, Utrecht


do 7 november 2019

Theater Kikker, Utrecht


za 9 november 2019

Theater Walhalla, Rotterdam


wo 13 november 2019

Toneelschuur, Haarlem


do 14 november 2019

Pand P, Eindhoven


za 16 november 2019

Het Oude Raadhuis, Hoofddorp


do 21 november 2019

Theater Ins Blau, Leiden


wo 4 december 2019

Concordia, Enschede


do 5 december 2019

Schouwburg De Lawei


do 12 december 2019

Stadsschouwburg De Harmonie