Over het IJ Festival LAB

foto's
Feikes Huis
speellijst

Het Over het IJ Festival LAB bezoek je met het Over het IJ Festivalbandje. Hiermee krijg je tien dagen lang onbeperkt toegang tot zo’n 30 voorstellingen van de jongste generatie locatietheatermakers, toegang tot de afterparties in Sexyland en korting aan de bar op drinken in het festivalhart op de NDSM-werf.

 

Ontmoetingen tussen makers en publiek staan centraal in het Over het IJ Festival LAB: een speciaal residentieprogramma i.s.m. Feikes Huis van drie weken voor locatietheatermakers en kunstenaars gericht op onderzoek en experiment. Het vindt plaats in en om het festivalhart. Hier wordt werk ontwikkeld en gepresenteerd in de directe relatie met publiek, dat hierin ook een belangrijke sparringpartner is. 

 

Elk dag zijn er verschillende momenten voor presentaties van makers. Het vertrekpunt van de presentaties is bij de infobalie in het festivalhart. Zie het blokken- schema in het festivalhart voor de exacte aanvangstijden. 

 

BetweenTwoHands  |  Oceanus
We leven in een periode van onzekerheid en wantrouwen. Een ritueel kan houvast bieden. Wij nodigen het publiek uit om middels onze handgemaakte objecten van porselein samen met ons een nieuw ritueel vorm te geven. Uitgangspunten voor dit kunstproject zijn de klimaatcatastrofe die ons staat te wachten en de in de samenleving groeiende angst voor de ander.

Emke Idema |  NO DEATH BY TREE, onderzoek 
Speels vooronderzoek voor een science fiction spel. Stel je een wereld voor waarin bomen en planten zich zo hebben ontwikkeld, dat mensen en andere dieren hen niet meer kunnen kappen of op andere manieren te gronde richten. Wij zullen onze manier van (samen)leven moeten aanpassen aan deze superorganismen. Spel/workshop/gesprek over muterende planten en het samenleven in een andere wereldorde.

LIPS&KNOBEL |  #SNAPSHOT
'Political power grows out of the barrel of a gun.' Deze beroemde uitspraak van Mao Zedong is voor LIPS&KNOBEL de aanleiding om te onderzoeken welke rol geweld speelt in het veranderen van de wereld. In het LAB op Over het IJ ensceneren ze een revolutie en dagen ze het publiek uit een kant te kiezen. #revolutietoerisme, #riotselfie, #allesindefik, #kunstalsgeweld #snapshot #NoSelfieControl #GoFuckYourSelfie

TB RUUT, powered by de Veenfabriek |  Bewegende Ruimte
Een muzikale installatie-performance waar je de werkplaats van een knutselaar binnenstapt. Door een wirwar van touwen en katrollen, planken, pallets en ander afval zie je het ontstaan van een machine. Een overweldigende constructie die kraakt, draait en musiceert; even nutteloos en inspirerend als de wereld eromheen. Maar om deze machine in beweging te zetten is één paar handen niet genoeg.

Tamar Blom | Wild Vlees | White Noise
In deze sensorische installatie probeert Blom de ervaring te verplaatsen van zijn eigen lijf naar het lijf van de toeschouwer. Je wordt ondergedompeld in een wereld vol impulsen en chaos. Door deze drukte zo groot mogelijk te maken kan je erin verdwijnen en opgaan. Een poging een oog in de storm te vormen, waar kalmte heerst te midden van - en door middel van deze drukte.

Producent: Elise de Fooij, artistiek coördinator: Maurice Bogaert, artistiek begeleider: Pol Eggermont

 

SPEELLIJST