Nieuws

terug

vorige

volgende

17.11.2014

In memoriam Feike Boschma

Op 13 november j.l. overleed op 93-jarige leeftijd poppentheatermaker Feike Boschma, onze naamgever en grote inspirator.
In zijn ogen was poppenspel een middel om multidisciplinair theater te maken. Deze visie is ook de visie van Feikes Huis, opgericht in 2009 als productiehuis voor poppen- en objecttheater. Feike was bij het Huis niet alleen betrokken als inspirator, maar ook als kritische commentator en genereuze leermeester. Hij bleef tot het eind nieuwsgierig naar het werk van onze jonge makers en miste dan ook nooit een première. Geen experiment was hem te dol. Hij schreef ons na afloop vaak brieven waarin hij vertelde wat hem had geïntrigeerd of geraakt. Dankzij zijn analytische geest wist hij zijn commentaar op de voorstellingen altijd raak te verwoorden.

Graag citeer ik een passage uit zijn brief uit 2012 over Follies Fille van Nina Boas, waarin computer gegenereerde live projecties een rol spelen: “Hier komt mijn lofzang op de voorstelling die ik zaterdag zag. Bij alle experimenten die ik zo voor en na van Feikes Huis gezien heb, bekroop mij weleens de gedachte dat al deze pogingen vroeg of laat zouden resulteren in een vorm die even nieuw als herkenbaar zou zijn. 'Misschien is dat moment nu wel gekomen, dacht ik zaterdagavond. Als dit technisch mogelijk is, dan is er een nieuwe kunstvorm ontstaan: het grafisch theater. Degeen die van opzij van het toneel met haar instrumentarium zo kan inspelen op de actie van de acteur of actrice en met zo'n eenvoudig resultaat – dan kan er vervolgens van alles gebeuren'. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.”

We zijn dankbaar dat Feike Boschma de afgelopen jaren bij Feikes Huis betrokken was en zullen hem en zijn oprechte, grote en professionele belangstelling voor onze jonge makers en ons werk ontzettend missen.

Eliane Attinger, artistiek leider van Feikes Huis