Enter New Babylon

Enter New Babylon is een Virtual Reality-project dat de mogelijkheden en grenzen van deze toekomstige wereld voor creatieve nomaden onderzoekt.

Zet je koptelefoon op en stap in die ongrijpbare wereld van New Babylon, waar het dagelijkse werk is vervangen door spel en het leven zich afspeelt in poëzie. Het is de thuisbasis van de Homo Ludens, gemaakt door de Nederlandse schilder Constant Nieuwenhuys (1920-2005) in de jaren zestig. Jonge, activistische spoken word artiesten en designers brengen het tot leven in een interactieve installatie. Is het alles waar Constant van droomde of is het een nachtmerrie geworden?

In de VR-installatie Enter New Babylon wordt de futuristische stad New Babylon tot leven gebracht met hedendaagse verhalen en technieken. Met behulp van Virtual Reality en verhalen van jonge activistische schrijvers en opkomende scenografen ontstaat een nieuwe interpretatie van New Babylon. Het onderzoekt wat New Babylon vandaag voor ons zou betekenen als we onze verbeelding de vrije loop zouden laten, en biedt eigentijdse perspectieven op onze toekomst.

Je wordt uitgenodigd om New Babylon binnen te gaan en de wereld van Constant te ervaren, door de ogen en geesten van hedendaagse makers.

CREDITS
coproductie Fondation Constant, Over het IJ Festival, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Poetry Circle Nowhere en Feikes Huis, schrijvers Jasper Albinus, Steff Geelen, Roziena Salihu, Nabil Thkidousset, Nina Vermeulen, Luna Wicksntw, ontwerpers Emma Bourguignon, Juriaan Gregor, Morgan Henry, Bianca Lurvink, Aina Roca, René ’t Hart, artistiek team Pol van Eggermont, Guus van Geffen , Kim van der Horst, Dennis Molema, Lisa Weeda, coach interactief performance ontwerp Joris Weijdom, unity ontwerper Frank Bosma, geluidsontwerp Jorg Schellekens, productieleider Leonie Baars, locatiemanager Ruben Coers, speciale dank Huub Krom (Studio Oorbit).

OVER CONSTANTE 1 0 1
Van juli 2021 tot juli 2022 vieren we dat beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920-2005), beter bekend als Constant, 101 jaar geleden werd geboren. Waar 100 jaar staat voor een compleet tijdperk om op terug te kijken, staat 101 voor de overgang naar het volgende eeuwfeest. We kijken vooruit met een multidisciplinair programma van projecten in samenwerking met Nederlandse musea, presentatie-instellingen, archieven, individuele makers, tijdschriften, uitgeverijen en onderwijsinstellingen.